Samtal & intervjuer

Så fungerar ett avtal utan en centralt fastställd löneökning

2015-11-17

Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström förklarar varför det nya avtalet inte innehåller en centralt fastställd löneökning och hur det påverkar dig som lärare och din löneprocess.

I det nationella avtalet som tecknats för alla kommunalt anställda lärare finns ingen överenskommelse om hur mycket lärares löner minst ska öka. I ett läge vi befinner oss med en lärarbrist som fortsätter att öka, blir detta ett effektivt verktyg vi kan använda för att sätta extra press på arbetsgivarna att tänka efter och satsa på lärarna. Det gör vi genom att inte ha en siffra som riskerar att vara för låg för det behov man faktiskt har i kommunen. I stället tvingar vi dem att se om sitt hur genom att öka lönerna.

Det som i praktiken styr löneökningstakten är den efterfrågan som finns på lärare, och den ökar. Det innebär att trycket också kommer att öka på den enskilde arbetsgivaren att i många år framöver satsa på lärarna så att läraryrket blir tillräckligt attraktivt för att locka fler till yrket.

Att det nationella avtalet har en centralt fastställd siffra eller inte påverkar inte den lokala löneprocessen eller den enskilde lärarens lönesamtal med sin chef.

Mest sedda

Övriga filmer

Lönestatistik och din löneutveckling

85.481 visningar 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Kurser & utbildningar

Lärarmötet 2012: Så får du koll på din arbetstid

59.738 visningar 2012-10-24

Regionombudsman Sally Gordon på Lärarförbundet reder ut begreppen kring lagar och avtal om arbetstid för lärare samt varför frågan är så viktig att börja diskutera och hur man kan göra det.Se även den senaste filmen om lärares arbetstid, "Så får du koll på din arbetstid" Intervjun ingår i Lärarförbundets medlemsaktivitet Lärarmötet, filmen är tänkt att fungera som en inspiration till fortsatta samtal mellan lärare kring detta tema. Vill du se filmen och diskutera tillsammans med lärarna på din arbetsplats? Genomför då Lärarmötet på arbetsplatsen! Stöd kring upplägg, hur du kan genomföra samtalen och de andra filmerna finns på länken nedan. Där kan du också läsa mer om Lärarmötet och kommande teman. http://lararforbundet.se/lararmotet

Övriga filmer

Så fixar du lönesamtalet!

41.503 visningar 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer.