Seminarier & debatt

Almedalen 2017: Stoppa skolledarsnurren - max 20 medarbetare per chef

2017-07-05
Seminarium från Almedalen 2017 av Lärarförbundet Skolledare.

Idag ansvarar skolledare ofta för 35-45 medarbetare. Forskning visar att antalet medarbetare per chef är avgörande för både chefers och medarbetares arbetsmiljö. För ett hållbart ledarskap bör skolledare i genomsnitt vara närmaste chef för högst 20 medarbetare.

Lärarförbundet Skolledare vill se en riktlinje där skolledare i genomsnitt är närmaste chef för 20 medarbetare. Det innebär att det behövs fler skolledare på skolorna som delar på personalansvaret. Idag är det mer regel än undantag att skolledare har 35-45 medarbetare att ansvara för. Forskning visar att antal medarbetare per chef är en viktig faktor för chefers och medarbetares arbetsmiljö. I verksamheter med låg chefstäthet finns ofta höga sjuktal. Vilken påverkan kan högre chefstäthet ge på rektorers och förskolechefers pedagogiska ledarskap? Kan en högre chefstäthet leda till skolutveckling genom att skolledarna får en bättre arbetsmiljö, stannar längre på sina arbetsplatser och bygger den tillit som behövs för att lärare ska utveckla sina arbetssätt? Kan en hög chefstäthet förbättra elevers resultat? Blir skolledaryrket mer attraktivt om skolledarna blir fler?

Medverkande:

  • Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Rektor och ordförande, Lärarförbundet Skolledare
  • Carola Wedholm, Förskolechef och 2:e vice ordförande, Lärarförbundet Skolledare
  • Per-Arne Andersson, Chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, SKLGöran Isberg, Förvaltningschef Jönköping och ordförande i Sveriges skolchefer
  • Marcus Strömberg, VD och koncernchef, AcadeMedia
  • Thomas Strand, Riksdagsledamot, (S) utbildningsutskottet
  • Moderator: Claes Nyberg

Mest sedda

Övriga filmer

Lönestatistik och din löneutveckling

85.485 visningar 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Kurser & utbildningar

Lärarmötet 2012: Så får du koll på din arbetstid

59.758 visningar 2012-10-24

Regionombudsman Sally Gordon på Lärarförbundet reder ut begreppen kring lagar och avtal om arbetstid för lärare samt varför frågan är så viktig att börja diskutera och hur man kan göra det.Se även den senaste filmen om lärares arbetstid, "Så får du koll på din arbetstid" Intervjun ingår i Lärarförbundets medlemsaktivitet Lärarmötet, filmen är tänkt att fungera som en inspiration till fortsatta samtal mellan lärare kring detta tema. Vill du se filmen och diskutera tillsammans med lärarna på din arbetsplats? Genomför då Lärarmötet på arbetsplatsen! Stöd kring upplägg, hur du kan genomföra samtalen och de andra filmerna finns på länken nedan. Där kan du också läsa mer om Lärarmötet och kommande teman. http://lararforbundet.se/lararmotet

Övriga filmer

Så fixar du lönesamtalet!

41.509 visningar 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer.