Samtal & intervjuer

Almedalen 2017: Efter skolkommissionen - kommer skolvalet att förändras?

2017-07-04

Flera svenska och internationella undersökningar har visat att likvärdigheten i den svenska skolan minskar kraftigt. Många har pekat på att det svenska skolsystemet bidrar till utvecklingen. Skolkommissionen - med representanter från akademin, näringslivet, kommunerna, lärarfacken, skolledarna och eleverna - har nyligen lämnat sina förslag. Det handlar bland annat om att staten ska ta ett ökat ansvar för att finansieringen och resursfördelningen bidrar till ökad likvärdighet. Men där finns också förslag om att justera skolvalssystemet, så att de segregerande effekterna minskar. På detta seminarium presenteras ytterligare nya forskningsrön om hur skolvalssystemet påverkar likvärdigheten. Vad tycker politikerna och andra nyckelaktörer om förslagen och rönen? Ett seminarium som arrangeras gemensamt av LO, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund - om en av vår tids viktigaste utmaningar: att ge alla elever samma chans att lyckas i skolan.

Medverkande: 

  • Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyftsminister, (S) Regeringen
  • Christer Nylander, Vice ordf riksdagens Utbildningsutskott, Liberalerna
  • Therese Guovelin, Första vice ordförande, LO
  • Johanna Jaara Åstrand, Ordförande, Lärarförbundet
  • Åsa Fahlén, Ordförande, Lärarnas Riksförbund
  • Lina Axelsson Kihlblom, Central grundskolechef, Haninge kommun
  • Marcus Strömberg, VD, Academedia
  • Tommy Andersson, Forskare, Lunds universitet
  • Dany Kessel, Forskare, Stockholms universitet
  • Kenneth Nilsson, ordf utbildningsberedningen, SKL

Mest sedda

Övriga filmer

Lönestatistik och din löneutveckling

85.801 visningar 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Övriga filmer

Så fixar du lönesamtalet!

42.028 visningar 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer. 

Samtal & intervjuer

Dags att begära lön som lärare

21.908 visningar 2014-05-15

Eva Persson, rekryterare på Lärarförbundet, tipsar dig som är lärarstudent eller ny lärare hur du ska tänka och handla när det är dags att begära lön för första gången. Desssutom slår hon hål på myten om ingångslöner och berättar varför det är bra med kollektivavtal.